Sunday, March 1, 2009

Кукерландия Ямбол 2009



На 28 февруари (събота) Ямбол отново се превърна в “Земя на кукерите”. Стотици кукери се събраха на площада пред общината за да изгонят злото и изрекат продуциращи слова като: “Колкото са ми на ризата нишките, толкова да са ви в джоба жълтичките” или “Колкото листа по гората, толкова деца по къщята”. Маскираните заораваха, сяха и жънеха зърно, но преди всичко вдигнаха невъобразим шум за да прогонят злите сили и донесат здраве и берекет. Русалиите, сурвакарите, джамалите и пернатите дойдоха от Пернишко, Бургаско, Старозагорско, Сливенско, Ямболско, Плевенско, а за колорита допринесоха и гостите от съседна Турция и Македония и словенските демони – коранти.


Като част от фестивала се е превърнала и ежегодната фотографска изложба – конкурс “Кукерландия”, която се провежда в града на Тунджа. От 250 автори, до изложбата в градската художествена галерия “Жорж Папазов” бяха селектирани 50 фотоса, които можеха да се видят отново от 28 февруари и ще останат там цял месец (вдясно една от селектираните снимки в изложбата - "Очи" на Красимир Андонов). Тази изложба е съпътствана и от изложба – живопис на ямболски художници на тема кукери.

В Ямболско надявали на Кукеров ден (понеделника след Сирница) гугли, капашони и киляфи с пайети и мъниста от време оно, ритуал прераснал във фестивал с международно значение днес.

Площадното пространство пред общината в Ямбол се превърна в "Земя на кукерите"

Маските на ямболските кукери са украсени с пъстри пайета и мъниста и в зависимост от селището в което се срещат се наричат гугли, киляфи, капашони или килимяшки

Бабата е един от задължителните герои в кукерския обичай

Воловете са друг важен участник в игрите, с тях стопанина заорава обредно нивата, след което сее и жъне

С щъркела, както и с кукерите идва пролетта

Кукер от Старозагорско

На хорото

Гостите от Словения размахват дълги въжета с които "гърмят"

Демоните на словенците - коранти, винаги носят тояжка с кожа от таралеж на върха и

Карнавалните маски на турската формация от Румели (горе и долу)

Ралото е много важен елемент от кукерските ритуали

Хлопките са друг такъв елемент

Кукери от с. Вресово (Бургаско)

Кукер от с. Банище (Пернишко)

Често кукерът има само едно лице ...

... но в Пернишко правят маски и с две лица

Маски от Долна Секира (Пернишко)

Кукерската група без музикален съпровод не бива

Кукери от с. Глушник (Сливенско) - горе, долу и по-долу

No comments: