Monday, January 26, 2009

“Кукери без маски, маски без кукери” или кадри от “Сурва” 2009

“Что ли значи кукер?” е въпрос зададен от Раковски още през XIX век и отговор на който учени от различни дисциплини търсят и до днес, а те, кукерите продължават да “бродят” и в наши дни.

Една голяма група маскирани персонажи се проявява във времето около Сирни заговезни. На Песи понеделник, ден определен от българите за един от моментите на преход в стопанската година се появават кукерите, които чрез обредно-магични действия трябва да възстановят космическото равновесие и осигурят плодородие и здраве. Чистият или песи понеделник, наричан още Кукеровден е началото на Сирната и Тодоровата неделя (седмиците между Месни, Сирни Заговезни и Тодоровден). Това е момента в който из Тракия, Странджа, Родопите и на изток от р. Искър излизат старци, калугери, дервиши, песяци и др.

Другата група с космати и пернати ликове от Западна България вече изпълниха своите обреди в дните около Васильовден (1 – 14 януари по нов и стар стил).

Но всички те се събират на едно място в края на януари, където звуците на хлопки и чанове се сливат с писъка на зурни, тромпети, кларинети и думкане на тъпани. Мястото е Перник, а събитието 18-тият Международен маскараден фестивал “Сурва”.

Действията на страшните персонажи вече отдавна са излезли от класическата форма на обичая и днешният маскарад “Сурва” е само игра.

Така Ойкумен видя 18-тият Международен маскараден фестивал “Сурва”

No comments: