Friday, May 18, 2012

„Слънцето и месечината били брат и сестра ...”


„Слънцето и месечината били брат и сестра ...” не е типичната изложба, в нея ще бъдат експонирани представите и светогледът на българина, пресъздадени от съвременни художници в картини и текст върху стените на музея. Част от изрисуваните сюжети ще са слънчова женитба, свалянето на месечината от магьосници, представите за съзвездията Ралица, Квачката и др .

Всеки един от авторите от Компот Колектив ще представи визуално своя разказ за слънцето, луната и звездите, базиран на митологичните представи на традиционния българин, като по този начин ще се получи една своеобразна среща между минало и настояще, традиция и съвременност.

Изложбата представя интерпретацията на традиционния мироглед чрез съвременните изразни техники . В търсене на оригиналност и искреност в своето творчество артистите ще направят изобразителна импровизация върху няколко митологични представи от миналото.  Това е причината, която събира етнолози, фолклористи и художници в две от залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН).

По стените ще рисуват: Аспарух Петров, Константин Златков, Дмитрий Ягодин, Весела Данчева, Иван Богданов и Олга Дорева. Партньори на събитието са автентична хлебопекарна и вегетариански магазин Слънце - Луна

Изложбата се открива в Нощта на музеите, 19 май 2012 г. в Националния етнографски музек (ИЕФЕМ - БАН) от 18.00 часа. Куратор на изложбата: Атанаска Станчева
Изображения: Кумовата слама "разказана" от Аспарух Петров

No comments: