Sunday, October 30, 2011

ЕТНОГРАФСКИ ФИЛМИ В МУЗЕЯ

На 5 ноември (събота) 2011 г. Националният етнографски музей обявява Ден на отворените врати, като част от празничните Дни на Миладиновци 2011. В програмата, освен целодневните прожекции на етнографски филми, са предвидени да има ателиета по грънчарство, везба и дантела, разказване на народни приказки и легенди, фолклорни детски игри, снимки в народни носии и др.


ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА

11.00 ч. Карнавалът – крал на Европа / 70 мин. / аудио: българско, италианско, хърватско, македонско, френско; субтитри: английски
„Карнавалът – крал на Европа” е изследователски проект на Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina (Тренто, Италия), Националния етнографски музей – София, Музей на Македония – Скопие, Етнгорафски музей – Загреб, Музей на цивилизациите – Марсилия, включващ теренно проучване, заснемане на документални филми, създаване на пътуваща изложба, както и организиране на международни конференции и семинари. Този филм представя важни прилики и специфични аспекти на карнавалите (маскарадните игри) свързани с плодородието през зимния календарен цикъл в различни области на Европа – Балканите, Апенините и Иберия.

12.20 ч. Гайдите на Родопа планина / Веселка Тончева / 27 мин. / аудио: българско
Филмът представя каба гайдата като специфичен вариант на този инструмент у нас, позната с плътния си нисък звук, огласяла склоновете на Родопа планина. „Герои” на филма са майсторът на гайди Димитър Блятков от с. Павелско и гайдарите Димитър Панчев от с. Павелско и Димитър Сиваков – Чойката от с. Хвойна. Потомственият майстор от Чепеларско и до днес спазва традиционната технология за изработване на родопските гайди, в чиято работилница ще надникнем, а свирачите, макар и поели различни пътища за обучение, обхващат фолклорните модели на усвояване на инструменталното майсторство в групата към читалището в с. Павелско, възникнала още в началото на 50-те години на ХХ век.

13.00 ч. Къната / Веселка Тончева / 27 мин. / аудио: българско
Филмът представя къната и къносването в традиционната култура на турци, цигани и българи мюсюлмани в България, но с опит за по-широк културологичен поглед към тази традиция – например рисуването с къна в Индия и връзките, които биха могли да се открият между културите. “Фолклорната” страна на темата е илюстрирана с къносването на ръцете на булката при помаците от Тетевенско, както и демонстрация на къносване при софийски роми от кв. Факултето (което е действащ ритуал в тази общност и днес). В интервюто с етнолога доц. д-р. М. Карамихова се изяснява ритуалният характер на действието, неговият смисъл и символика у нас, като се проследяват историческите му корени и териториално разпространение. Съвременният поглед към рисуването с къната ни отвежда в Студио за татуировки, където ще видим какво рисуват хората по телата си днес и какви са били татуировките в миналото.

13.40 ч. Просфорите на Атон / Христо Мишков / 40 мин. / аудио: българско
Филмът представя изработването на просфори в Светогорските манастири Симонопетра, Хилендар и Зограф и в една от килиите към Великата лавра „Свети Атанасий”. Продукцията “Просфорите и Атон” е направена по повод едноименната изложба на Националния етнографски музей от преди години.

14.30 ч. Край Дунава / Веселка Тончева / 28 мин. / аудио: българско
Филмът представя един интересен проект, осъществен от фондация ЕкоОбщност - “Крайдунавски традиции”, чиято идея е да съчетае възможностите за екотуризъм със запознаване с фолклора и традиционната култура по поречието на р. Дунав. Участието на крайдунавските селища в този проект има и състезателен характер. Сред отличените особено се откроява с. Долни Вадин, Оряховско – село, със самобитен словесен, музикален, танцов фолклор и съхранена обредност, село, в което се плетат мрежи и се готви рибена саламура, а реката е част от всекидневието на хората. Именно традиционната култура на с. Долни Вадин е център на филма. Представени са фолклорни вярвания, в които реката е важна част; обредни практики и ритуали, в които реката участва; приказки, песни и разкази, в които присъства реката; традиционни „крайречни” занаяти и поминък.

15.10 ч. Средо зиме, по Коледа / Веселка Тончева / 27 мин. / аудио: българско
Филмът представя коледари и коледуване от с. Телиш, Плевенско – обредът в неговия регионален вариант, изпълнения на съхранения песенен репертоар от автентични коледарски песни и разкази за смисъла на обреда според по-възрастните носители на традицията, но и според по-младите участници в него. Във филма присъства и благословията и благославянето, което е ключово в обреда – изричането на коледарска благословия (обикновено от станеника – водач на групата), песните, с които се благославя всеки дом (песни за стопаните, за момче, момиче, животните, градината и т.н.), смисълът на обреда като благославящ идващата новата година и осигуряващ здраве, берекет, благоденствие.

15.50 ч. Писаната булка / Веселка Тончева / 30 мин. / аудио: българско
Филмът представя традиционната култура на една конфесионална общност – българите мюсюлмани от Тетевенско (селата Галата, Глогово, Градешница, Бабинци и част от Кирчево). Представено е селото Галата като едно от най-големите и “живи” села на общността. Филмът запознава с обредната система на това население, белязана от религиозната му принадлежност , както и с т.нар. “писане” на булката – украсяването на лицето по специфичен начин, превърнало се в емблема на общността.


16.30 ч. Празниците и делниците на българина / 15 мин.
Презентация с непоказвани фотографии от началото на миналия век от архива на Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей при БАН в съпровод с автентична музика, представена от фолклорна група при Народно читалище „Родопска искра” – гр. Чепеларе.


Входът и участието в ателиетата са безплатни, още за програмата на Деня на отворените врати в блога на ИЕФЕМ


Дни на Миладиновци 2011 се организират от Института за етнология и фолклористика при БАН в партньорство с 30 СОУ "Братя Миладинови", Читалище "Братя Миладинови" - София, и Сдружение за културни инициативи, под патронажа на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Р България, с медийното партньорство на БНР, Телевизия СКАТ и МетроМедия. Генерален спонсор Корпоративна търговска банка АД.

No comments: