Friday, October 14, 2011

Дни на Миладиновци 2011

През настоящата година се навършват 150 години от издаването на сборника „Български народни песни” на Братя Миладинови, поставил началото на събирачеството в българската фолклористика и задал насоки за поколения възрожденци.

По този повод и в чест на делото на Миладиновци Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН организира от 1 до 5 ноември 2011 г. Дни на Миладиновци.

Разнообразната програма включва Изложба за делото на Миладиновци (откриване на 1 ноември), Национален конкурс-надпяване, посветен на 150-годишнината от издаването на „Български народни песни” (2-3 ноември), Кръгла маса „Делото на братя Миладинови и българската култура” (4 ноември), Ден на отворени врати на Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) (5 ноември), Национален конкурс за рисунка на тема „Светът на българина в песните на Братя Миладинови” и Национален конкурс за есе на тема „За да се знае кои сме и за да ни има (Делото на Братя Миладинови от погледа на съвременника)” (1 ноември – 10 декември).

В Деня на отворените врати са предвидени още прожекции на етнографски филми, детски уъркшопи, демонстрации на занаяти, изпълнение на фолклорни песни и танци др.

Дните на Миладиновци се провеждат под егидата на Министерство на културата и Министерство на образованието, младежта и науката на Република България, с медийната подкрепа на БНТ и БНР. Съорганизатори са Сдружение за културни инициативи, 30 СОУ „Братя Миладинови” и Читалище „Братя Миладинови” – София.

Пълната програма за събитието може да намерите в сайта на ИЕФЕМ-БАН, където са публикувани и условията за конкурсите.

No comments: