Sunday, September 18, 2011

ФЕАФ в Нощта на музеите и галериите – Пловдив 2011

Наближава почти девет и трафика по сокаците на Трихълмието започва леко да се увеличава. Същата закономерност се наблюдава и в пространството около Балабановата къща и Лапидариума, който е превърнат в кинозала, а съседните фасади в прожекционен екран.

Нощното издание на Фестивала на етнографския и антропологичен филм стартира, както е обявено по програма, точно в 21 часа с филма „Сънувам старци”. След съвременните карловски кукери обаче на стената се завъртат образи от едно друго време. От презентацията на Националния етнографски музей ни гледат лазарки, косачи, гроздоберачки и стари рибари от началото на миналия век. Родопската музика която им приглася кара и най-забързаните минувачи да забавят крачка поне за минута.

Гвоздеят в програмата е разбира се лентата на големият визуален антрополог Асен Баликси – „At the Autumn River Camp”.

Организатори на ФЕАФ са Сдружение за културни инициативи в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив” и Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей при БАН.

Виж Нощния ФЕАФ в снимки на feaf.wordpress.com

Wednesday, September 7, 2011

ФЕАФ Museum night edition – Пловдив 2011


На 17 септември 2011 г. пловдивските музеи, градски пространства и още ред институции ще се включат в поредното издание на Нощта на музеите и галериите. В тази годишната инициатива участник в програмата ще бъде и Фестивалът на етнографският и антропологичен филм, който миналия ноември показа в София панорама от филмите на професор Асен Баликси и визуалния антрополог и режисьор Жан Руш.

Нощно-музейното издание на ФЕАФ стартира с прожекциите в Лапидариума в Старият град точно в 21.00 часа с продукцията на Адела Пеева и Иглика Мишкова „Сънувам старци” (2010 г., 27 мин., аудио: български език), последван от презентацията на Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей при БАН „Празниците и делниците на българина“ – непоказвани фотографии от началото на миналият век. Почти 100 минутната програма на пловдивският ФЕАФ ще завърши с части от Тhe Netsilik Eskimo series на проф. Асен Баликси (1967 г., 2×30 мин., аудио: ескимоски език).

ФЕАФ Museum night edition – Пловдив 2011 се осъществява в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив” и Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей при БАН.

Повече за програмата ФЕАФ виж на сайта на фестивала, а за да планираш по от рано Нощта в Пловдив следи gallery-night.info