Wednesday, November 17, 2010

Фестивал на етнографския и антропологичен филм _ София 2010

От 25 до 28 ноември 2010 г. в София ще се проведе първото издание на Фестивала на етнографския и антропологичен филм (ФЕАФ). Идеята за подобен форум не е нова. През 1998 г. визуалният антрополог проф. Асен Баликси организира в Дом на киното “Фестивал на етнографския филм”, на което издание специален гост е един от основателите на cinéma Vérité – френския антрополог и режисьор Жан Руш. В наши дни Сдружение за Културни Инициативи реши да продължи традицията и да организира ФЕАФ София 2010.

Специален гост в настоящият фестивал ще бъде именно проф. Баликси. Той е живял в Истанбул, София, Женева, Отава и Ню Йорк, с които го свързват различни моменти от личния му и професионален живот. В края на 50-те години на миналия век започва неговата теренна работа сред ескимосите нетсилик, която трае повече от десетилетие. Наред с многобройните публикации по темата, бял свят вижда и документалната серия от филми “Netsilik Eskimo Series” (1967). Те влизат като програма в американската учебна система под заглавието “Man: A Course of Study” (MACOS) и са показвани по фестивали на етнографския филм в цял свят. Работата на Баликси като етнограф го отвежда и при пустинното племе данакил в Етиопия, в североизточен Афганистан и народа пущуни, при ескимосите сиреники в източен Сибир, в бившето кралство Сиким в Хималаите и разбира се на Балканите. Следствия от тези експедиции са филмите “The Sons of Haji Omar” (1978), Chronicle of Sereniki in Siberia (1989), “Помашки портрети” (1997), “Мюсюлмански лабиринти” (2003), “A Month In The Life of Ephtim D.” (2003), последните три от които заснети в България. Част от тях ще бъдат показани в програмата на ФЕАФ София 2010.

Другият акцент във фестивала ще бъдат лентите на Жан Руш (1917 – 2004 г.). Французина работи повече от 60 години в полето на визуалната антропология, повечето от които в Африка. Много от творбите му се квалифицират като етнофикшън – жанр, който е на границата на игралното кино, повлияно от навлизането на сюрреализма от 20-те години на XX век и чистия документален филм. През 1941 г. Руш отива да работи като хидроинженер в африканските колонии. Междувременно на един от обектите, които ръководи мълния убива десет души. Бабата на Дамур Зика, приятел на Руш от племето сорко, прави ритуал с който очиства мъртъвците. Това е момента от който Жан Руш решава да снима етнографски филми. Именно Зика е във фокуса на много от тях, където демонстрира традициите и културата на хората от долината на река Нигер. Между 1967 – 1974 г. Жан Руш и Жермен Дитерлен заснемат в няколко филма последната церемония Сигуи на племето догон, която се провежда веднъж на 60 години и съвпада с конкретен момент от орбитата на звездата Сириус.

В програмата на ФЕАФ ще бъде показана и работата на няколко музея в заснемането на етнографски филми. После ще наберем билки за Еньовден, ще отидем до Странджа за да видим тайнствените обреди на нестинарите и ще се потопим в маскарадните традиции на нашите кукери, хърватските звончари и италианските арлекини.

Фестивала на етнографския и антропологичен филм ще се проведе в Конферентната зала на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, Северно крило, II етаж.

ФЕАФ София 2010 се организира от Сдружение за културни инициативи и Академичното етноложко сдружение, с партньорството на Френският културен институт в София и Катедра Етнология на Софийския университет. Медийни партньори на събитието са сп. “Обекти”, COOLтурната рубрика на pozorcompany.com и oikumen.info.

Входът е свободен



ПРОГРАМАТА